Wat kost een taxatierapport?

Value-R hanteert vaste, duidelijke tarieven. Het basistarief is 695,- euro inclusief BTW bij aanwezigheid van een NEN 2580 meetstaat en een bouwkundig rapport met NHG paragraaf. Bekijk hieronder of voor uw situatie eventuele meerkosten van toepassing zijn. Het tarief wordt vooraf overeengekomen in de opdrachtvoorwaarden, waardoor u nooit voor verrassingen komt te staan. U voldoet de factuur direct na gereedkoming van de taxatie of indien gewenst via de notaris.

Al onze taxatierapporten zijn NWWI gevalideerd, tenzij anders overeengekomen en worden door iedere bank geaccepteerd. Vanzelfsprekend worden alle rapporten uitsluitend opgesteld door een bij het NRVT aangesloten Register Taxateur.

Een taxatierapport kan op veel momenten nodig zijn. Bij aankoop van een woning of appartement, bij het financieren van een verbouwing, of bij het opnemen van overwaarde; vaak wil de bank een gevalideerd taxatierapport ontvangen voordat je de hypothecaire lening verstrekt krijgt.

Al onze prijzen zijn inclusief BTW, validatiekosten en kadasterkosten.

Value-R levert een door NWWI gevalideerd taxatierapport binnen 5 werkdagen na opname.

U heeft een rapport nodig bij:

– aanvraag van een hypotheek;
– verbouwing van de woning met verbouwingsdepot;
– echtscheiding;
– bezwaar WOZ-waarde;
– nalatenschap.

Het rapport moet aan strenge eisen voldoen. Gevalideerde taxatierapporten kunnen daarom alleen door gecertificeerde en geregistreerde taxateurs (RM/RT of RMT) worden opgesteld.

Value-R richt zich uitsluitend op het taxeren van woningen en voert geen verkoopmakelaardij. Daarom is de taxateur van Value-R nooit gehinderd door belangenverstrengeling vanwege aan- of verkoop van het te taxeren huis en kunnen we altijd binnen enkele werkdagen na opname het taxatierapport aan je overhandigen. Dat is een garantie!

Value-R is erkend taxateur Wonen. Bedrijfsmatig vastgoed of agrarische objecten worden door Value-R niet getaxeerd.

Value-R verricht wél nieuwbouwtaxaties en taxaties voor woningen in verhuurde staat (NWWI rapport)  aanvragen



Wat houdt een taxatierapport precies in?

Een taxatierapport kan om tal van redenen nodig zijn. De meest voorkomende redenen zijn aankoop van een woning, een aanpassing in de hypotheek of een waardering bij een echtscheiding. 

In de meeste gevallen is een gevalideerd taxatierapport nodig. Voor de geldverstrekker is het heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van het onderpand van de hypothecaire lening. Daarom vereist de bank een NWWI gevalideerd taxatierapport als onderdeel van een financieringsaanvraag. Value-R is daar in gespecialiseerd. We hebben veel kennis over de woningmarkt in de regio Waterland, Purmerend, Beemster, Wormer, Edam-Volendam en de omliggende gebieden.

Een taxatierapport moet bovendien niet worden beschouwd als een noodzakelijk kwaad. Het geeft je als koper of woningbezitter een goed inzicht in de waarde en staat van je huis of appartement. Dat is waardevol inzicht bij belangrijke beslissingen als pensioenopbouw, verkoop- of verhuisbeslissingen en onderhoudsplannen.

Goed om te weten is dat een taxatierapport ten behoeve van een financieringsaanvraag aftrekbaar is van de inkomstenbelasting! Praat hierover met je hypotheekadviseur.

Waar kijkt de taxateur allemaal naar?


  • De staat van de onroerende zaak
  • Het bestemmingsplan
  • Bodemkwaliteit
  • De bouwkundige staat
  • Afwerking van het huis of appartement
  • Vereniging van Eigenaars of VvE
  • Funderingsproblematiek
  • Beschermd stads- of dorpsgezicht
  • Referentiepanden
  • Huur en gebruik
  • Erfdienstbaarheden
  • Bijzondere gebruiksbepalingen
  • Vruchtgebruik, opstalrecht, erfpacht enz.

Waar moet een taxateur aan voldoen?

Taxateur is geen vrij beroep. Het beroep van Makelaar is dat tegenwoordig wel. Iedere Taxateur in Nederland heeft een uitgebreide opleiding gevolgd, met theorie- en praktijkexamens. Ieder jaar dient de taxateur zich bij te laten scholen door een aantal studiepunten te behalen. Het NRVT ziet daar op toe. Iedere taxateur staat bij het NRVT in het register, zodat je altijd kunt nagaan of je met een professional te maken hebt.

Voor makelaar is dat overigens anders. Makelaars hoeven zich niet meer te laten examineren, beëdigen of bij te laten scholen. Echter gebeurt dat gelukkig nog wel veel. Kijk daarom voordat je met een makelaar in zee gaat of deze is aangesloten bij VastgoedCert of SCVM. Dan heb je met een gediplomeerd Register Makelaar te maken!