Een taxatierapport is nodig voor veel verschillende situaties. In de meeste gevallen is een NWWI gevalideerd taxatierapport nodig voor de bank en dat kan alleen door een NRVT geregistreerd Register Taxateur worden opgesteld. Wat kost een taxateur en waar moet je op letten bij het selecteren van een taxateur? Let vooral goed op!

Wat zijn de tarieven van een taxateur?

Iedere taxateur is vrij om zijn of haar eigen tarieven te hanteren. Maar uiteraard is er ook marktwerking en concurrentie, waardoor de verschillen wel bestaan, maar niet heel groot zijn. Sommige taxatiebedrijven adverteren met zeer lage tarieven, maar dit zijn vaak basistarieven. Bij taxaties van rond de € 400,- worden vaak aanvullende kosten berekend voor de NWWI validatie, meetrapporten, het invullen van de verplichte bouwkundige opnamestaat en hoewel het al lang niet meer mag; soms wordt er nog exclusief BTW geadverteerd. Let dus goed wanneer je zoekt op “Wat kost een taxateur”, want er zijn veel websites die met zeer lage tarieven adverteren in de hoop de taxatie-opdracht door te verkopen aan de taxateur.

Partijen die een all-in tarief rekenen lijken in eerste instantie duurder, maar daarmee kom je niet voor verrassingen te staan. Taxatierapporten kosten gemiddeld tussen de € 700,- en € 950,-, afhankelijk van de woning en benodigde waardebegrippen, zoals bijvoorbeeld een marktwaarde in verhuurde staat of een waarde na verbouwing. De tarieven van Value-R zijn all-inclusief en daardoor transparant en helder.

Taxatiekosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Wanneer je het taxatierapport gebruikt voor de aankoop van een woning, dan zijn de kosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat scheelt een hoop geld. Bewaar daarom de factuur goed voor de eerstkomende belastingaangifte.

Kan ik het taxatierapport van de verkoper gebruiken?

Het komt vaak voor dat je als koper van een woning van de verkoper hoort dat de woning enkele weken geleden nog is getaxeerd voor de overbruggingshypotheek van de verkoper. Hoe vervelend het ook is, dit rapport mag je als koper niet gebruiken. Een taxatierapport is altijd persoonsgebonden en opgesteld voor een bepaald doel. Het taxatierapport van de verkoper dat is opgesteld voor de overbrugging, wordt door de bank helaas niet geaccepteerd bij de aankoop van een woning door een andere partij. Daarom moet je altijd zelf een taxateur inschakelen, of je hypotheekadviseur vragen dit namens jou te doen. Het taxatierapport is vervolgens 6 maanden geldig.

Comments are closed

Contact