Bij de aankoop van een woning heb je als koper een onderzoeksplicht, wat inhoudt dat je verantwoordelijk bent voor het grondig inspecteren van de staat van de woning. De verkoper heeft tegelijkertijd een meldingsplicht en moet bekende gebreken eerlijk delen. Echter, niet alle gebreken zijn zichtbaar of worden gemeld.

Een bouwkundige keuring helpt bij het voldoen aan je onderzoeksplicht. Een bouwkundige inspecteert de woning op technische mankementen. Die keuring beperkt zich tot een visuele keuring, het is niet gebruikelijk dat de inspecteur of bouwkundige zogenaamd destructief onderzoek doet. Met andere woorden, hij of zij kijkt! Wat voor het oog veborgen is kan dus ook niet worden geconstateerd. Daarbij maakt de bouwkundige wel gebruik van apparatuur, zoals een vochtmeter of een apparaat waarmee kan worden gecontroleerd of de wandcontactdozen op de aardpen zijn aangesloten. Een goede bouwkundige neemt ook een ladder en een spiegel mee, zodat de wat moeilijker bereikbare plaatsen ook worden geinspecteerd. Destructief onderzoek, waarbij bijvoorbeeld een stuk van de vloer of wand worden verwijderd om daar onder of achter te kunnen kijken, wordt alleen uitgevoerd als daar specifieke aanleiding voor is, in overleg met de verkopende partij.

Een bouwkundige keuring geeft je dus de informatie om weloverwogen beslissingen te nemen en voorkomt financiële tegenvallers achteraf. Maar let op; niets valt uit te sluiten!

 Wat zijn dan verborgen gebreken?

Verborgen gebreken zijn gebreken die wel bij de verkoper bekend zijn of bekend hadden kunnen zijn, maar die moedwillig niet zijn gemeld en ook niet door de koper geconstateerd hadden kunnen worden. Als je verborgen gebreken hebt aangetroffen na de overdracht van de woning, is het belangrijk dat je een goede rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Daarbij wordt vaak eerst geprobeerd om er onderling met de verkopende partij uit te komen. Lukt dit niet, dan volgt de gang naar de Rechter. 

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod