De afgelopen jaren is er veel te doen geweest omtrent het energielabel voor woningen. Daarom is per 1-1-2021 het nieuwe energielabel van kracht. Een goede zaak wat mij betreft, want het oude label had te veel ruimte voor interpretatie, fraude en gesjoemel.

Wat is er nu veranderd? Nou, daar waar voorheen een label op afstand kon worden opgesteld voor een paar euro door een adviseur, is het sinds dit jaar verplicht voor de adviseur om de woning fysiek te controleren en op te nemen. Logische stap zou je zeggen, maar toch heeft deze aanpassing veel weerstand opgeroepen. Consumentenorganisaties en onder andere Vereniging Eigen Huis hebben flink tegen de komst van het nieuwe label gestreden. Het nieuwe label kost de woningeigenaar namelijk al snel 300,- euro inclusief BTW.

Dat dit een flink verschil is met de enkele euro’s die aanvankelijk voor het label diende te worden betaald staat als een paal boven water. Echter, if you pay peanuts, you get monkeys zeg ik altijd maar. Voor enkele euro’s is het onmogelijk om tot een goed, valide en onderbouwd oordeel te komen. Dat kan alleen als er op heel banale criteria wordt gelet, zoals bouwjaar en woningtype. Maar die tijd is voorbij. Duizenden woningeigenaren hebben inmiddels vergaande ingrepen uitgevoerd om hun woning te verduurzamen. Zo kan het voorkomen dat een woning uit 1963 inmiddels beter is geïsoleerd dan een woning uit 1981. En om dat goed in kaart te kunnen brengen zit er maar 1 ding op: Naar de woning toe!

Niet iedereen mag labels opstellen. Daarvoor dien je een gecertificeerd EPA adviseur te zijn. Zo wordt de kwaliteit van het label gewaarborgd en komt er eenheid in de af te geven scores. Wat deze score ons in de toekomst gaat brengen is nog onbekend, maar het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld de onroerend zaak belasting afhankelijk wordt van het label dat je hebt. Zo wordt investeren in verduurzaming nog verder gestimuleerd.

Een label is verplicht bij verkoop en verhuur van een woning. De koper of huurder dient namelijk zijn of haar besluitvorming er op te kunnen aanpassen. Zorg dus voor een label voordat je verhuurt of verkoopt.

Vraag het label hier aan.

Comments are closed

Contact

Reset password

Voer uw e-mailadres in en we sturen u een link om uw wachtwoord te wijzigen.

Aan de slag met uw account

om je favoriete huizen en meer op te slaan

Aanmelden met e-mail

Aan de slag met uw account

om je favoriete huizen en meer op te slaan

By clicking the «AANMELDEN» button you agree to the Gebruiksvoorwaarden and Privacybeleid
Powered by Estatik