Als je al een tijdje actief bent op de woningmarkt als zoeker zul je het wel herkennen. Talloze bezichtigingen gedaan, meegedaan met inschrijvingen maar telkens overboden door een ander. Vroeg of laat wordt het frustrerend en vraag je je af; hoe kan dit anders.

Nederland is uniek in zijn transparantie op de woningmarkt. Daarmee bedoel ik dat bijna iedereen in Nederland dezelfde weg bewandelt op zoek naar een nieuwe woning: FUNDA! De grote woningwebsite, ooit ontstaan door een collectief van NVM makelaars, is inmiddels uitgegroeid tot een entiteit met een directe naamsbekendheid van meer dan 90%. Dit is bijzonder hoog voor ieder bedrijf, laat staan een woningwebsite. In het buitenland zie je dit zelden.

Voor Funda was alles anders. Makelaars hadden informatie en brochures in hun eigen etalages hangen. Je ging langs de makelaarskantoren om je te verdiepen in het aanbod, of je reed simpelweg een rondje door de buurt van je keuze om te zien waar de Te Koop borden stonden. Die tijden zijn voorbij.

In de huidige krapte zorgt dat weer voor heel nieuwe problemen. Het woningtekort is zo groot, dat je soms al te laat bent op de eerste of tweede dag dat de woning op Funda staat. Rondjes rijden of langs de makelaarskantoren gaan is er dus niet meer bij, daar is simpelweg geen tijd meer voor.

Welke opties heb je? Zorg in de eerste plaats dat je woonwensen bekend zijn bij een plaatselijk makelaarskantoor. Deze worden genoteerd in een systeem en automatisch gekoppeld aan nieuw aanbod. Daardoor ben je net even iets eerder op de hoogte. Maar ben je zelf wat ondernemender en iemand die zich lekker vastbijt in een project? Dan ga je zelf op zoek in de wat minder belichte uithoeken van de woningmarkt. Geen enkele site is zo up-to-date en compleet als Funda, maar daar kijkt iedereen al. Overweeg daarom eens om een kijkje te nemen op de volgende websites.

Andere websites dan Funda

Marktplaats is alom bekend. Net als Funda heeft deze site een enorme naamsbekendheid onder de Nederlandse bevolking. Maar had je er al aan gedacht dat hier ook woningen op staan? Sommige verkopers bieden op deze website hun woning te koop aan, vaak omdat ze het eerst zelf en zonder makelaar willen proberen. Zo kun je tegen een onontdekte parel aanlopen! Let wel op, want doordat er vaak geen makelaar bij betrokken is dien ze zelf extra goed op te letten op wat je koopt. Zorg dat je een goed beeld krijgt bij de bouwkundige staat van de woning, de marktwaarde en vraag veel aan de verkopers over de buurt, de buren en andere belangrijke zaken.

Huispedia is een woningwebsite met een iets andere insteek dan Funda. Hier kan een woningeigenaar zelf zijn woning te koop aanbieden, of aangeven dat deze op termijn beschikbaar komt. Hecht niet te veel waarde aan de prijzen en woningwaarden die deze website vermeld. Mensen zijn vrij om zelf hun vraagprijs aan te geven en de prijsranges die door Huispedia zijn aangegeven zijn gebaseerd op modelwaarden. Deze kloppen vaker niet dan wel. Laat je wederom dus goed adviseren door een expert die aan jouw kant staat.

Een andere bekende woningwebsite is Jaap.nl. Voorheen was deze website nog een geduchte tegenstander voor Funda, maar Jaap is gedurende de jaren steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Ook hier kan men zelf als verkoper een woning te koop aanbieden. Dit wordt echter wel getoetst en begeleid door Jaap, waardoor de kwaliteit van het aanbod op de website zo hoog mogelijk wordt gehouden.

Op huislijn.nl kunnen alleen makelaars woningen plaatsen. De website vertoont daardoor veel overlap met de andere sites, maar als je naarstig op zoek bent is ook deze website een bezoek waard! Pararius is een website welke aanvankelijk op huur was gericht, maar deze website biedt ook koopwoningen aan. Ook op Trovit kun je woningen vinden.

Kijk ook vooral op de websites van brancheorganisaties en makelaarscollectieven. VBO en MVA zijn hiervan goede voorbeelden.

Veel commerciële partijen azen op de bijna monopoliepositie van Funda. Er staan dus veel start-ups op, maar vaak verdwijnen ze net zo snel weer van het toneel. Staar je niet blind op Funda, maar kijk ook eens wat verder. Wellicht vind je dan je droomwoning net even eerder.

Comments are closed

Contact