Het is februari 2022 en de huizenprijzen dalen al enkele maanden. Na een periode van flinke prijsstijgingen van soms wel meer dan 10% per jaar, is het tij nu gekeerd en zijn de eerste procenten alweer verdampt. Dat zorgt voor een sneeuwbaleffect; dalende prijzen zorgen voor een verminderd consumentenvertrouwen, waardoor de vraag afneemt, waardoor de prijzen verder dalen. Maar hoe zit het nu precies en hoe is het tot dit punt gekomen? En kun je een huis kopen in een dalende markt?

De grootste invloed op de woningmarkt is de hypotheekrente gebleken. Na jaren van dalende rentes op hypotheken is de rente nu in korte tijd verdrievoudigd. De lage rente zorgde er jarenlang voor dat je voor relatief weinig geld, veel geld kon lenen. 1,5% rente over 300.000,- euro is nu eenmaal veel minder geld dan 4.5% rente over datzelfde bedrag. Die relatief lage maandlasten zorgden voor een enorme vraag naar woningen. Deze vraag werd verder versterkt door een groeiende bevolking, immigratie en een achterblijvend aanbod. Er is jarenlang namelijk structureel te weinig gebouwd.

Nu de rente in korte tijd flink is gestegen is veel vraag naar woonruimte simpelweg verdampt. Veel mensen die wel wilden verhuizen, maar niet noodzakelijk hoefden, blijven nu zitten waar ze zitten. De resterende vraag komt voort uit starters, expats, echtscheidingen en andere, wat meer noodzakelijk gedreven woningzoekers. Een aloud economisch beginsel luidt; minder vraag, is lagere prijzen.

De betaalbaarheid van woningen is nu eenmaal flink verminderd. De hogere rente past niet bij de hoge huizenprijzen. Daarnaast spelen de inflatie en torenhoge energiekosten een rol.

Maar kun je nu wel of geen huis kopen in een dalende markt?

Van een gebalanceerde woningmarkt is zelden sprake. Maar historisch gezien is er altijd een verband tussen het inkomen en het percentage dat daarvan uitgegeven wordt aan wonen. Dat is sinds de Tweede Wereldoorlog redelijk stabiel gebleken en hoewel de geleerden het er niet over eens zijn, begint daarin een soort wetmatigheid te ontstaan. Dat betekent dat de huizenprijzen zullen dalen tot deze ‘balans’ weer is bereikt. Ben je van plan een woning te kopen voor een jaar of 5 en dan door te stromen, dan is het handig even te blijven wachten. Koop je echter een woning voor de lange termijn, dan maakt het allemaal niet zoveel uit. Dan zul je namelijk nog wel meer marktschommelingen mee gaan maken.

Benut in dat geval juist de grillen van de huidige markt. Ga met een aankoopmakelaar op zoek naar kansen. Onderhandelen is weer volop mogelijk namelijk! Het is wel verstandig om, gezien de dalende trend, niet voor een 100% financiering te gaan. Wanneer je voor bijvoorbeeld 90% van de marktwaarde financiert, heb je wat speling voordat je woning ‘onder water’ komt te staan. Dat is prettig in geval van scheidingen en andere gevallen van gedwongen verkoop.

Dus wil je kopen in een dalende markt? Laat je niet beperken, maar denk wel goed na en laat je goed adviseren! Download gratis ons e-book en veel succes!

Comments are closed

Contact